Karaciğer insan bedenindeki biyokimya labaratuvarı gibi çalışmakta ve her türlü toksini elimine etmeye çalışmaktadır, bunun dışında kanda dolaşan birçok madde ve bileşiğin seviyesi karaciğer tarafınca ayarlanmakta olup, vücutta oluşan birçok zehirli maddenin atılım işide yine karaciğere düşmektedir. Vücutta alternatifi olmayan bir organ olduğu için kaybı durumunda o işi yapacak bir organ veya yerine geçecek ekstrakorporal bir makine yoktur. Peki karaciğer yağlanması neden olur, bilinen sebepleri nelerdir ?
Karaciğer yağlanması sebepleri :
Karaciğeri zorlayan birçok hastalık hepatoselüler yağlanmaya yol açar, mesela viral hepatitler, toksik hepatitler gibi. Ama bunların yanında insanın elinde olupta ihmal ettiği birçok sebep sinsi bir şekilde karaciğer yağlandırır ve zamanla başka hastalıklara zemin hazırlar. Bunların başında beslenme rejimi gelir, alkol tüketimi, sigara tüketimi, doymuş yağ asitleri barındıran ağır yiyecekler, yüksek kolestrol içeren gıdalar genelde belli oranlarda karaciğer yağlanması yapar.
Karaciğer yağlanması sonuçları :
Karaciğer hücrelerinde biriken yağ dokusu zamanla karaciğerin temel fonksiyonlarını aksatmaya başlar, ileri dönemlerde kandan temizlenmesi gereken maddeler birikmeye başlar, biz bunu hastada sarılık ve davranış bozuklukları olarak gözlemleriz. ( bilirübin ve amonyak yükselmesi ) Safra akışı yavaşlar, barsaklara yeterince safra verilemediği için yağlı ve proteğinli gıdaların sindirimi aksar. Biriken safra karaciğer hücrelerine ekstra zarar vermeye başlar. Yağ dokusunun kütlesel baskısı, safranın kanallarda birikmesi öncelikle kronik iltihaplanmalara yol açar. Zamanla karaciğer kanseri gelişme riski normalin 100 karına kadar yükselir.
Karaciğer yağlanmasında tedavi :
Öncelikle karaciğer yağlanmasına yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Sigara ve alkol gibi toksik, karaciğeri yoran maddelerin tüketimine son vermek gerekir. Lifli beslenme karaciğer yağlanması için en iyi ilaçtan daha değerlidir. Yeşil sebzelerde ciddi yarar sağlar. Kolestrol tüketimini azaltmak için kuzu eti yerine tavuk ve balık eti tüketimine yönelmek akıllıca olacaktır.
Karaciğer yağlanması sebepleri :
Karaciğeri zorlayan birçok hastalık hepatoselüler yağlanmaya yol açar, mesela viral hepatitler, toksik hepatitler gibi. Ama bunların yanında insanın elinde olupta ihmal ettiği birçok sebep sinsi bir şekilde karaciğer yağlandırır ve zamanla başka hastalıklara zemin hazırlar. Bunların başında beslenme rejimi gelir, alkol tüketimi, sigara tüketimi, doymuş yağ asitleri barındıran ağır yiyecekler, yüksek kolestrol içeren gıdalar genelde belli oranlarda karaciğer yağlanması yapar.
Karaciğer yağlanması sonuçları :
Karaciğer hücrelerinde biriken yağ dokusu zamanla karaciğerin temel fonksiyonlarını aksatmaya başlar, ileri dönemlerde kandan temizlenmesi gereken maddeler birikmeye başlar, biz bunu hastada sarılık ve davranış bozuklukları olarak gözlemleriz. ( bilirübin ve amonyak yükselmesi ) Safra akışı yavaşlar, barsaklara yeterince safra verilemediği için yağlı ve proteğinli gıdaların sindirimi aksar. Biriken safra karaciğer hücrelerine ekstra zarar vermeye başlar. Yağ dokusunun kütlesel baskısı, safranın kanallarda birikmesi öncelikle kronik iltihaplanmalara yol açar. Zamanla karaciğer kanseri gelişme riski normalin 100 karına kadar yükselir.
Karaciğer yağlanmasında tedavi :
Öncelikle karaciğer yağlanmasına yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Sigara ve alkol gibi toksik, karaciğeri yoran maddelerin tüketimine son vermek gerekir. Lifli beslenme karaciğer yağlanması için en iyi ilaçtan daha değerlidir. Yeşil sebzelerde ciddi yarar sağlar. Kolestrol tüketimini azaltmak için kuzu eti yerine tavuk ve balık eti tüketimine yönelmek akıllıca olacaktır.
Yorum yap